Exkurze 8. A na Orlík

  • Post published:24.5.2022

Ve čtvrtek 5. května vyrazila 8. A spolu s paní učitelkou na přírodopis a paní učitelkou třídní na exkurzi. Přijel pro nás objednaný mini autobus a vyrazili jsme směr Orlík. Nejprve jsme si prohlédli tzv. Vodní dílo Orlík vybudované v 50. a 60. letech 20. století. Orlík je největší přehradou Vltavské kaskády. Přehrada disponuje velkým spádem vody, čehož využívá i přidružená vodní elektrárna. Dozvěděli jsme se nejen mnoho technických parametrů celého komplikovaného zařízení, ale i plno detailů ze života tamních zaměstnanců, kterými jsou převážně muži. Plni nových vědomostí zejména technického rázu jsme zamířili procházkou ke sladkovodnímu Akváriu Orlík. Prohlédli jsme si například sumce, štiky líny nebo třeba kapry, kterým dominoval jeden opravdu obřích rozměrů.

Počasí bylo krásné a nám ještě zbývalo trochu času, který jsme využili k návštěvě krásných zákoutí zámecké zahrady s výhledem na Orlickou přehradu. Společnost při povídání, slunění a odpočinku nám dělal místní volně se pohybující páv.

Nakonec jsme vyrazili zpátky ke škole. Výlet s exkurzí byl vydařený, s počasím doslova jako na objednávku, zapršelo jen cestou, když jsme se vezli autobusem.

Žáci 8. A a paní učitelky Hnátová a Urbanová