Exkurze deváťáků do Lidic

  • Post published:17.10.2022
V pondělí 10. 10. 2022 se žáci celého devátého ročníku vypravili do Lidic, a to i se svými třídními učitelkami a panem učitelem na dějepis. 
Ráno jsme vyrazili autobusem od školy a za necelou hodinku už byli v obci Lidice. 
Malebná zákoutí vesnice zvýrazněná kouzelným počasím babího léta se v našich hlavách jen těžko pojily s přijímáním skutečnosti, k jaké historické tragédii zde došlo, kolik zla se vešlo na tak malé území…
Památník Lidice nabízí několik stálých expozic a momentálně i další přidružené výstavy. Spolu s objednaným průvodcem si celá naše skupina 46 žáků a 4 učitelů prohlédla zajímavě vytvořenou interaktivní výstavu a následně prošla místa, kde došlo k nepochopitelnému vraždění, k nesmyslnému uplatnění kolektivní viny. 
Byly zde doslova po desítkách brány životy bez platného soudního rozhodnutí. 
Toto vše se dělo, jak je všeobecně známo, jako reakce na atentát na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha.
Všechny historické události jsou zde připomínány symbolicky, zejména sochami, mezi nimiž vyniká nejpočetnější světové sousoší nesoucí název Pomník dětským obětem války, který vyjadřuje pietu nejen dětským válečným obětem z Lidic a který je dílem Marie Uchytilové a Jiřího Václava Hampla.
O něco veselejší částí naší exkurze byla prohlídka uměleckých děl od dětí z celého světa a také vybraná díla ze světového moderního umění.
I na cestu zpět nám obloha zářila na maximum a ještě jsme stihli oběd ve škole.
 
Deváťáci a jejich učitelé