Poděkování za podporu

  • Post published:4.3.2022

Vážení zákonní zástupci, milí žáci, přátelé naší školy, 

rádi bychom vám poděkovali za velikou podporu a solidaritu s válkou zmítanou Ukrajinou.  

Ve středu jsme přijali prvního ukrajinského žáka, který se svou maminkou a sestrou opustil narychlo svůj domov. Všichni, děti i dospělí, se mu snažíme maximálně pomáhat v co nejhladším průběhu začleňování se do neznámého prostředí.

Ve stejný den jsme také odeslali první várku naší školní humanitární sbírky pro konkrétní ukrajinský pluk, který v současné chvíli působí v blízkosti Kyjeva. Poslali jsme adresně to, co si přáli- spacáky, deky, baterie a svítilny, power banky, zápalky, svíčky, trvanlivé potraviny, teplé rukavice a hlavně léky a zdravotnický materiál.  Do pátku se toho ve škole ale díky Vám nastřádalo ještě mnoho, a tak většina sbírky byla odvezena do centrálního skladu humanitární pomoci v pátek v odpoledních hodinách.

Ve středu se celá škola zbarvila do modro – žluta. Žáci, učitelé, paní asistentky a paní kuchařky využili oblečení, stužek a nejrůznějších ozdob, aby alespoň na dálku vyjádřili svou podporu a sounáležitost s napadenou Ukrajinou.  

V tento den také odstartovaly (pro 5. -9. ročníky), pod vedením našich učitelů a speciálního hosta M. Elšíkové, dvouhodinové besedy na téma Ruská agrese na Ukrajině. V úterý se podařilo zprostředkovat setkání deváťáků s jejich ukrajinskými vrstevníky, kteří jen pár hodin před tím odešli ze své země. Témat k povídání bylo mnoho, zážitek to byl silný. I na 1. stupni se s tímto tématem citlivě, adekvátně k věku dětí pracuje, neboť i ti nejmenší mají mnoho otázek a postřehů. 

Vážení rodiče, i přes vše výše uvedené se všichni snažíme, aby tíživost situace dopadla na žáky co nejméně, aby žili normálním radostným školním životem. 

Ještě jednou velký dík Vám všem za zapojení se do sbírky, za podporu žáků při modro – žlutém dni,…  

                                                                     Vedení školy ZŠ Vrané nad Vltavou 

Několik fotografií z posledních dní naleznete níže.